Brødredding

BLI EN BRØDREDDER

BLI EN BRØDREDDER

Vi kaster unødvendig mye brød i søppelet. Men, visste du at tørt brød kan brukes til mye forskjellig? Vi må starte allerede nå å lære barna til å bli brødreddere – kanskje de på denne måten også kan påvirke egen husholdning til å kaste mindre brød?

Formål

Rammeplanen for barnehagen fokuserer på bærekraftig utvikling hvor barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Det er personalets ansvar å fremme og vise barna holdninger til å handle lokalt og nasjonalt, for å ta vare på kloden vår.

Denne aktiviteten lærer barna hvordan de kan utnytte restene av brødet for å bidra inn i reduseringen av matsvinn. Dette gir de en begynnende forståelse for hvordan vi jobber for å få et mer bærekraftig samfunn.

Forberedelse

Ta vare på brødrester som ikke er spist fra for eksempel:

  • tørre skiver og rundstykker
  • avskårede skorper
  • pølse- og hamburgerbrød

Snakk med barna om hvorfor dere tar vare på brødrestene. Og sammen finner dere ut hva dere skal lage av dem. Her er noen forslag:

  • krutonger til bruk i supper og salater
  • arme riddere
  • toast og ostesmørbrød
  • griljermel som kan brukes til panering eller i brød- eller rundstykkedeig

Gjennomføring

Finn frem de sparte brødrestene. Kast brødrester med mugg.

Gjennomføringen vil variere ut fra hva dere har tenkt å lage. Her tar vi utgangspunkt i brødkrutonger. Det er noe alle barn, uansett alder, kan delta i.

Barna river opp brødet med hendene og dypper brødbitene i olje. Skal dere krydre krutongene må dere passe på salt mengden, ettersom at barn ikke bør få i seg mye salt.

Stek brødkrutongene i ovnen på 180 grader til de er sprø (ca. 15 min, men følg med underveis). Avkjøl og server til supper eller som snacks til måltidene.

Samtale med barna

Ha samtale med barna hvor de selv kan komme med sine tanker om hva matsvinn er. Reflekter rundt hvorfor det er bra for miljøet å bruke opp matrestene.

  • Hvorfor tror dere det er skadelig for naturen at vi kaster brød i søppelet?
  • Hva tenker dere vi kan lage av brødrestene?

Sammen med barna kan dere undre og snakke om hva som skjer med matavfallet vi kaster hver dag.

  • Hva skjer med maten vi kaster? Hvor havner det?
  • Hva kan vi gjøre i vår barnehagen for å kaste mindre mat i søppelet?

Variasjon og videreføring

Varier hva dere lager av brødrestene. Denne aktiviteten kan dere gjennomføre hver gang dere har mye brødrester. La barna komme med sine innspill. Kanskje dere kommer på deres helt egen «brødredderrett»?

Har dere andre råvarer i barnehagen som dere kan redde? Ta barna med på kjøkkenet for å undersøke om dere finner slitne råvarer. Sammen finner dere ut hva dere kan lage av det dere finner.

Aldersgruppe: 1-6 år

Utstyr

  • Boller til olje, urter og krydder
  • Skjærebrett
  • Eventuelt kniv
  • Rester av brød

Tips