Frøbomber til humlene
La barna lage egne frøbomber til humlene!
Visste du at 1 av 3 biearter er utrydningstruet? Med denne aktiviteten kan vi hjelpe biene ved å lage frøbomber med insektsvennlige blomster! En frøbombe er helt enkelt en kule av leire, jord og frø. Når vi kaster disse ut i naturen, sprer vi et mangfold av vakre og innsektsvennlige villblomster rundt oss. Slik kan barna få erfaring med å gi omsorg og bevare naturen og det biologiske mangfoldet. Så finn frem leire, jord og frø og la barna få lage sin egen frøbombe.
FORMÅL
Formålet med denne aktiviteten er at barna skal få oppleve og utforske naturen, og erfare hvordan vi kan ta vare på biene og naturmangfoldet.
HVA SIER RAMMEPLANEN?
Gjennom arbeidet med natur, miljø og teknologi skal barna få kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lære av naturen og utvikle respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen. Barnehagen skal bidra til at barna opplever tilhørighet i naturen og gi barna tid til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger om det de har erfart og opplevd.
Forberedelser
- Snakk sammen om aktiviteten i personalgruppen og fordel oppgaver.
- Skaff utstyret som dere trenger, og lag klart et område hvor aktiviteten skal gjennomføres.
- Tenk over hvor mye dere ønsker å gjøre ut av aktiviteten, for eksempel om dere skal spre frøbombene i barnehagen, på tur eller om de skal sendes med hjem.
Gjennomføring
- Del barna inn i grupper på ca 5-6 barn og 1 voksen per gruppe.
- La barna være med på å blande sammen ingredienser til frøbombene i en bøtte.
- Kna frøene godt inn i jorden og leiren, og tilsett mer vann om nødvendig.
- Deretter triller barna kuler på størrelse med en stor klinkekule (ca 3-4 cm i diameter).
- Spre dem utover på et luftig, lyst og varmt sted slik at de tørker raskt og ikke rekker å begynne å spire. Legg dem gjerne på avispapir.
- Oppbevar frøbombene i papirpose, for eksempel en gammel brødpose, frem til dere skal ut på tur og bruke de. Kast frøbombene med god spredning, på steder du ser det er lite planter fra før.
Samtale med barna
Snakk med barna om humler, bier og pollinering og deres viktige oppgaver i naturen.
- Hvordan ser bier ut? Finnes det forskjellige typer bier?
- Hva er det bier og humler gjør i naturen?
- Hvorfor er det viktig at vi har bier og humler i naturen vår? Noen som har hørt om pollinering før?
- Er det noen som vet hva bier spiser?
- Hvorfor trenger vi bievennlige planter i naturen?
- Hvilke villblomster har vi rundt oss her vi bor?
Aldersgruppe: 3-6 år
Utstyr
- 3 dl leire – finn ute eller bruk papirleire fra hobbybutikk
- 0.5 dl frø*
- 2 dl hagejord uten torv**
- 1.5 dl vann
- En bøtte til å blande i
* Det er viktig at dere velger riktig type frø. Bruk frø fra stedsegne/lokale planter som hører hjemme i området, eller ettårige blomster uten spredningsfare, for eksempel blåklokke, rødkløver eller prestekrage. Dere kan også kjøpe egne insektsvennlige blomsterfrøblandinger i de fleste hagebutikker, gjerne økologiske.
** Bruk jord uten torv, som kan kjøpes på de fleste hagesentre og utsalgssteder for jord
Tips
- Følg med på om det spirer og gror gjennom sommeren. Kanskje ser dere noen humler og andre bier som kommer og henter pollen og nektar fra blomstene deres!
- Hvis dere ikke vil spre frøbombene i barnehagen, kan barna ta dem med hjem, eller pakke dem fint inn i papirposer som gaver
- Dere kan gjerne lage et større prosjekt av aktiviteten, hvor dere dokumenterer prosessen med spiring av blomster ved å ta bilder av området underveis.
- Aktiviteten kan med fordel gjøres utendørs. Hvis dere skal være inne kan det være lurt å kle gulvet med avispapir slik at det er lett å rydde opp uten for mye søl etterpå.