OG VINNEREN AV BARNEHAGEKONKURRANSEN ER…

17.12.2001, av Matjungelen

Vi ba barnehagene både i og utenfor jungelen om å teste en Matjungel-aktivitet og fortelle oss hvordan det gikk. Vi fikk inn mange imponerende bidrag, men valget falt til slutt på to bidrag som viste et ypperlig fokus på medvirkning fra barna og fokus på matglede og bærekraft.

Vi gratulerer voksne og barn i Myrå barnehage og Vasset barnehage som stakk av med premien på 10 000 kroner hver! Her kan dere lese mer om vinnernes prosjekter og juryens begrunnelse:

Myrå Barnehage

Myrå barnehage fra Randaberg brukte aktiviteten Naturens Matskap, og utforsket hvor mye godt de kunne lage fra plommene på et plommetre. Hele avdelingen var involvert i prosjektet. Gruppevis plantet de nye plommetrær av steinene og laget plommesaft og plommesyltetøy som alle barna og de voksne fikk kose seg med. Barna koste seg så mye at plommeprosjektet også førte til et epleprosjekt! 

«Jeg visste ikke at det går an å lage så mye godt av plommer» – gutt 4år

Juryens begrunnelse

Myrå Barnehage viser på en ypperlig måte hvordan de lar barns medvirkning og undring være styrende. De beskriver hvordan en spontan tur med de eldste barna endte i et omfattende prosjekt for hele avdelingen. Dette er helt i Matjungelen Barnehage sin ånd og kan være til inspirasjon for mange.

Barnas interesse og utforskertrang er utgangspunktet, og gir grobunn til et omfattende prosjekt med fokus på mat og bærekraft. De har knyttet prosjektet til flere deler av rammeplanen og viser godt hvordan de ser alt i sammenheng. 

Vi får ta del i barnas utsagn underveis i prosjektet. Dette løfter fram barnas medvirkning, undring og forståelse. De skriver selv: Plommeprosjektet var spennende oppdagelse som inviterte til undring, refleksjon og ikke minst matglede. Vi opplever at barna viser mer kjennskap til naturen og forståelse for hvor maten kommer fra. Dette dekker mye av det Matjungelen Barnehage ønsker at barna skal få oppleve.

Vasset barnehage

I Vasset barnehage fra Langevåg brukte de aktiviteten Dyrking i vinduskarmen. Her fikk barna være med på hele prosessen fra å bestemme hva de skulle dyrke, plante ut spirene og høste frukten og grønnsakene. Det hele endte i mange gode middager og et høstmarked. Her fikk foreldrene se og smake på hvor mye godt barna hadde klart å dyrke fram. Overskuddet fra høstmarkedet gikk til TV-aksjonen “Barn ikke brud.”

Juryens begrunnelse

I Vasset Barnehage har de hatt et helhetlig prosjekt som har gått over tid og hvor barna har fått bidra og medvirke gjennom hele prosessen. De viser på en god måte at prosjektet har en tydelig rot i rammeplanen, og at de ser flere deler i sammenheng.

Personalet lærer barna gjennom egne holdninger og handlinger hvordan de kan bidra til et bærekraftig samfunn og ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Samtidig øker de matkompetansen og matgleden blant barna. Alt dette er gode verdier som vi i Matjungelen setter høyt.

Vi mener at Vasset Barnehage har utført aktiviteten på en ypperlig måte, noe som kommer tydelig fram i teksten og bildene de har sendt inn. Det at de involverte foreldrene og laget kafe hvor overskuddet gikk til TV-aksjonen, viser at de har tenkt helhetlig i gjennomføringen av prosjektet, og at de ser på bærekraft i et større perspektiv ved å inkludere sosial bærekraft.

Vi i Matjungelen gratulerer vinnerne, og jubler høyt fra tretoppene for alle de fine bidragene vi fikk inn.

Lyst å utforske aktivitetene i Matjungelen barnehage?

Du finner dem her