Selvstyrt matkurs

Før dere begir dere inn i Matjungelen kan det være greit å bli litt bedre kjent med innholdet. I dette selvstyrte matkurset får hele personalgruppen en felles introduksjon til Matjungelen. Selvstyrt matkurs er for dere som er ansatt i barnehagen, ikke for barna. Dette organiserer av styrere eller pedagogisk leder.

Dette er selvstyrt matkurs

Selvstyrt matkurs er en felles introduksjon til Matjungelen hvor dere tar for dere arbeidet med et av Matjungelens tema «Matmot». Sammen ser dere tilhørende film til temaet. Etterpå tester dere ut aktivitetsopplegget «Sanselek – en råvare i fokus» og oppskriften på linsesuppe. Opplegget munner ut i et sosialt måltid, der dere også diskuterer noen refleksjonsspørsmål ved hjelp av spørsmålskort. Alt dere trenger for å gjennomføre selvstyrt matkurs finner du på denne siden.

Målet med opplegget er å øke engasjement, eierskap og kompetanse blant dere som skal gjennomføre aktiviteter i Matjungelen. På denne måten kan dere bli trygge på gjennomføringen sammen med barna. Opplegget gir også alle en felles forståelse av hva Matjungelen er, og hvordan man kan bruke det i arbeidet med mat og måltid sammen med barna.

Tid til gjennomføringen

Sett av ca. tre timer for gjennomføring av selvstyrt matkurs. Dere kan gjennomføre opplegget på planleggingsdager, personalmøter eller som et sosialfaglig arrangement på kveldstid. Gjør det som passer for dere. Beregne også noe tid til forberedelser og innkjøp.

Fasiliteter til gjennomføringen

Du kan enten ha oppe en presentasjon av selvstyrt matkurs på prosjektor eller SMART Board gjennom hele aktiviteten. Eventuelt kan du ta utskrift av denne presentasjonen og bare vise video og introduksjons på skjerm. Matlagingen kan gjerne gjøres på kjøkkenet og/eller i andre tilgjengelige lokaler. Bruk de fasilitetene dere har til rådighet.

Andre forberedelser

Refleksjonsspørsmålene kan vises på skjermen, om dere spiser i samme rom. Om ikke kan dere ta utskrift av spørsmålene og dele de ut på bordene. Oppskriften på linsesuppen og aktivitetsopplegget for «Sanselek – en råvare i fokus» kan også med fordel skrives ut på forhånd. Sørg for å ha alt utstyr, lokaler og råvarer på plass før opplegget begynner. Huskelister for dette finner du på denne siden. Lykke til!

FORBEREDELSER TIL SELVSTYRT MATKURS

brokkoli

HANDLELISTE

Til Linsesuppe:

• Løk
  • Hvitløk
  • Olje
  • Gulrøtter
  • Paprika
  • Stangselleri
  • Røde linser
  • Grønnsaksbuljong
  • Tomatpuré eller ketchup

UTSTYRSLISTE

• Prosjektor eller SMART Board
  • PC med lydavspilling
  • Plass til å lage og spise mat
  • Kokeplate, kjele, skjærebrett, kniv, sil, sleiv, litermål
  • Suppeskåler og skjeer til alle
  • Skåler, kjøkkenhåndkle
  • Ingredienser til aktivitetsopplegget «Sanselek – en råvare i fokus». Dere velger selv hvilken råvare dere vil ta for dere. Gå igjennom aktiviteten på forhånd

UTSKRIFTER

Materiell som styrer eller pedagogisk leder kan ta utskrift av i forkant. «Selvstyrt Matjungelen opplegg» er for dere som ikke har tilgang til prosjektor. Av hensyn til miljøet anbefaler vi å begrense antall utskrifter.

Om dere tar utskrift kan de lamineres og gjenbrukes til flere matkurs