GJENDYRKING

GJENDYRKING

Pleier dere å kaste purrebuntene i søppelet fordi dere tenker det er matavfall? Visste dere at en purrebunt kan bli til en ny purre? Vi må lære barna at vi kan gjendyrke deler av grønnsakene vi spiser. På denne måten kan vi sammen redusere matavfallet. Finn frem grønnsaksbunter og prøv – det er nesten som magi!

Formål

Barnehagen skal fremme verdier, holdninger og praksis som fremmer et bærekraftig samfunn. Personalet bidrar til at barna tilegner seg kunnskap om råvarene, ulike smaker og tilberedningsmåter.

Formålet med aktiviteten er at barna får økt kunnskap om hvordan de kan unytte ulike råvarer og matrester. Reduserer vi matsvinnet vårt har det en positiv effekt på miljøet og klimaet. Barna i dag må lære seg at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden.

Forberedelser

Dere må sørge for å ha grønnsaksrester som kan brukes til gjendyrking. Her har vi tatt for oss gjendyrking av purre.

Finn frem purrebunten, litt oppkuttet purreløk og en hel purreløk, samt et glass.

Gjennomføring

I denne aktiviteten får barna se hvordan en ferdig dyrket purreløk og en purrebunt ser ut. Barna får lov, om de ønsker, å kjenne, lukte og smake på purreløken og purrebunten.

Selve purrebunten setter dere, med røttene ned, i et glass med vann. Bruk gjerne et gjennomsiktig glass, da får barna fulgt med på hva som skjer med røttene. Glasset med purrebunten plassere dere et sted hvor det er sollys igjennom dagen. Husk at dere må skifte vannet på purrebunten. Etter noen dager  vil dere kunne se at purrebunten har begynt å vokse.

Purrbunten kan klare å vokse opp noen ganger før dere trenger en ny bunt.

Samtale med barna

Reflekter sammen med barna hvorfor det er bra at vi gjendyrker grønnsaksrester. Undre dere sammen om hvordan purreløken vokser frem fra en purrebunt:

  • Hvor lang tid tror dere det tar før den vokser?
  • Hvordan tror dere smaken vil være på purren?
  • Hvordan dyrker bøndene purren?
  • Hva smaker purreløken? Søtt, salt, surt, bittert?
  • Hva skal vi bruke purreløken til når den er ferdig vokst?

Variasjon og videreføring

Tar dere bilde av den gjendyrkede purrebunten hver dag, kan dere lage en timelapsfilm. Da får dere se den daglige utviklingen sammenhengende.

Har barna forslag til hvilke andre grønnsaker dere kan teste ut og plante? Prøv ut og eksperimenter med det dere har. Dere kan for eksempel gjendyrke vårløk, fennikel, ingefær, salat og hvitløk (hvitløken må plantes i jord).

Snakk med barna og finn ut sammen hva matrett dere kan lage med den gjendyrkede purren. Hva med en god lapskaus?

Aldersgruppe: 2-6 år

Utstyr

  • Avskjær fra grønnsak/grønnsaksrester
  • Et glass
  • Vann
  • Vinduskarm med sollys

Tips