Havets skattekiste
La barna få lage sin egen spiselige skattekiste!
Hiv og hoi, snart er skatten vår! I denne aktiviteten skal barna få lage sin helt egen skattekiste med fargerike grønnsaker og ulike fiskeslag. Når vi tar barna med på matlagingen og gir dem flere valgmuligheter av både fisk og grønnsaker, gjør vi også terskelen lavere for å tørre å smake på nye råvarer.
FORMÅL
Målet med denne aktiviteten er å gi barna positive opplevelser med matlaging. Barna får utforske næringsrike råvarer som fisk og ulike grønnsaker, og erfare hvordan dette kan tilberedes på en spennende og enkel måte.
HVA SIER RAMMEPLANEN?
Barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid. Personalet skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
Forberedelser
- Snakk om aktiviteten i personalgruppen og fordel oppgaver
- Finn frem råvarer og utstyr til aktiviteten.
Gjennomføring
Forberedelser med en liten gruppe barn
- La en liten gruppe barn delta i oppkuttingen av grønnsaker og fisk
- Skjær grønnsaker i små biter og fisk i ca 3-4 cm store terninger.
- Legg alt klart i skåler og sett bortover et bord i barnas høyde.
- Sett på stekeovnen på 200 grader
- Sett klart et stekebrett med bakepapir
- Klipp eller riv en bit aluminiumsfolie til hvert barn i passe store biter
Gruppevis tilberedning av skattekister
- Samle barna og fortell hva dere skal gjøre i dag, nemlig lage hver sin fargerike skattekiste til lunsj!
- Send ingrediensene rundt og la barna se, kjenne og lukte på råvarene.
- Lag skattekistene gruppevis med 4-5 barn av gangen.
- Del ut en bit aluminiumsfolie til hvert barn, og smør folien med litt olje.
- Barna fyller aluminiumsfolien sin med de ingrediensene de selv ønsker, men oppfordre dem til å prøve flere ulike råvarer og gjøre den så fargerik som mulig.
- La barna eksperimentere med krydder og urter, og skvis litt sitron eller lime over til slutt, dersom barna ønsker det.
- Hjelp barna med å lukke foliepakkene godt igjen og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Bruk en tusj og merk bakepapiret med barnas navn ved siden av skattekisten.
- Stek skattekistene i ca. 35 minutter, steketid varierer bl.a. med størrelsen på bitene.
- La de varme skattekistene hvile et par minutter før servering
- Gjør klar til måltidet og spis skattekistene sammen.
Samtale med barna
Benytt anledningen underveis og rundt måltidet til å snakke om grønnsaker, fisk og opplevelsen av å lage sin egen mat.
- Hvilken fisker kjenner dere til? Har dere en favorittfisk?
- Hvilke andre ting fra havet kan vi spise? Har dere spist noe annet fra havet?
- Hvordan var det å få være med på å lage deres egen skattekiste?
- Hvordan smakte skattekistene? Har noen oppdaget noen nye grønnsaker de liker?
Aldersgruppe: 3-6 år
Utstyr
- Ingredienser: fisk, grønnsaker, krydder, olje og rømme
- Skjærebrett
- Kniv
- Skrellere
- Skåler til grønnsakene og fisken
- Aluminiumsfolie
- Tusj
- Stekebrett
- Bakepapir
Forslag til råvarer
Beregn ca 50 gram fisk og 100 gram grønnsaker per barn.
- Fisk: Laks, ørret, torsk, sei
- Grønnsaker: Gulrøtter, potet, brokkoli, vårløk, cherrytomat, paprika, stangselleri, sukkerter, squash
- Krydder og friske krydderurter: Salt og pepper, dill, basilikum, timian
- Sitron eller lime
- Lettrømme
- Olje
Tips
- Skattekistene kan også tilberedes på grill eller bål når dere er ute på tur.
- Hvis dere har mulighet kan dere gjerne få tak i en hel fisk som barna kan være med på å utforske, sløye og filetere før dere lager skattekistene.
- Aktiviteten kan være en del av en større temadag hvor dere setter fokus på havet, eller en Sjørøverdag, hvor barna får skattekister til lunsj.
- Kombiner gjerne aktiviteten med «matens opprinnelse»