FISKEPINNEFABRIKK

FISKEPINNEFABRIKK

fiskepinne

La barna lage sine egne fiskepinner!

Fiskepinner er ofte en favoritt blant barn, og det er ganske enkelt å lage selv. Ta med barna og utforsk veien fra fisk til hjemmelagde fiskepinner. Dere kan bruke både fersk og frossen fisk, eller kanskje dere er så heldige å ha en fisk som dere har fisket selv?

FORMÅL

Målet med denne aktiviteten er å gi barna positive opplevelser med matlaging og la dem erfare hvordan fisk kan bli til fiskepinner. Når vi involverer barna i matlagingen er det større sannsynlighet for at de vil like maten, samtidig er det en naturlig anledning til å sette fokus på hvor maten vi spiser kommer fra. Barna kan også utforske og lære om ulike fiskeslag.

 

HVA SIER RAMMEPLANEN?

Barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid, og barnehagen skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.

Forberedelser

  • Snakk med barna om aktiviteten og bli enige om hvem som skal stå på de ulike stasjonene. Det kan være flere barn ved hver skål. Eventuelt kan dere lage til flere skåler. Dere kan også velge å la hvert barn bevege seg gjennom alle stasjonene. Tilpass etter fasilitetene i deres barnehage, og hør med barna hvordan de har lyst til å gjennomføre aktiviteten. 
  • Handle inn råvarene dere trenger. 
  • Finn frem råvarene dere skal bruke. Dersom fisken er frossen kan du legge den i et vannbad med kaldt vann i ca. 20 minutter. Ta deretter av emballasjen, og legg fisken på en tallerken.
  • Finn frem skjærebrett og kniver til hvert barn, samt en stekepanne og stekespade. 
  • Sett 3 dype tallerkener utover på et bord – en til mel, en til egg og en til panering. 
  • Sett frem en stor tallerken som barna kan legge de ferdigdyppede fiskepinnene på.

 

Gjennomføring

  • Alle vasker hendene før dere setter i gang.
  • Snakk med barna om fisken dere har, og de andre matvarene. Send tallerkenen med fisk rundt i barnegruppen, og la barna utforske hvordan fisken ser, lukter og kjennes ut. 
  • Vis barna hvordan de skal bruke kniven, og vis kutteteknikk på grønnsakene som skal kuttes.
  • Barna starter med å kutte grønnsaker, og legge dem i hver sin skål. Isbergsalaten kan rives eller kuttes i mindre biter. Agurk kuttes i terninger, og tomater i skiver. Gulrøttene rives på et rivjern. Sett skålene med grønnsaker til side frem til servering.
  • Deretter lager dere yoghurtdipp. Del sitronen i to, og skvis ut saften i en skål. Riv eller hakk blader fra urteplantene i små biter. Hell yoghurten over i skålen med sitronsaft, og bland inn urtene. Smak på dippen og kjenn om den trenger mer syre eller ekstra krydder. Når dere er fornøyde med smaken, settes dippen i kjøleskapet frem til servering.
  • La barna hjelpe til å forberede de 3 blandingene til fiskepinnene. I den første skålen blander dere sammen mel, salt og pepper. Knekk eggene og visp dem sammen i den andre skålen. Ha paneringen i den tredje skålen.
  • Vis barna hvordan dere skal lage fiskepinnene, og la deretter barna få lage sine egne fiskepinner: 
    • Først skjæres fiskefileten i strimler på ca. 6 x 3 cm. 
    • Deretter vender dere fiskestrimlene i melblandingen.
    • Så dyppes fiskestrimlene i eggeblandingen.
    • Til slutt ruller dere fiskestrimlene i paneringen, og legger dem over på en tallerken.
    • Gjenta denne prosessen til alle fiskestrimlene er dekket.
  • Varm olje i en stekepanne på middels til høy varme. 
  • Når oljen er varm kan dere steke de ferdig panerte fiskepinnene i ca. 4 minutter på hver side, til fisken er gjennomstekt. Pass på så fiskepinnene ikke ligger oppå hverandre. Fiskepinnene kan også stekes i stekeovnen. Da legger du den ferdig panerte fisken på en stekeplate med bakepapir. Stek fisken høyt i stekeovnen i ca. 8 minutter ved 200°C.
  • Når fiskepinnene er ferdig stekt, kan de legges på en tallerken med et tørkepapir på slik at overflødig olje renner av og fiskepinnene blir sprø.
  • Barna kan få sette sammen sin egen fiskepinne-wrap med grønnsakene de selv ønsker og dip. 
  • Sammen vasker og rydder dere, dekker bordet og gjør klart til måltidet.

 

Samtale med barna

Før og under matlagingen kan dere snakke og reflektere sammen med barna om de ulike råvarene.

  • Hva tror dere fisken vi skal bruke i dag heter? 
  • Hvordan ser fisken ut? Hvordan lukter den? Hvordan kjennes fisken ut? 
  • Hvilke andre typer fisk har vi? Hvilken fisk er din favoritt?
  • Hvorfor tror dere det er bra at vi spiser fisk? 
  • Hva kan vi bruke fisk til? 
  • Hva heter de ulike grønnsakene vi har her?
  • Hvordan smaker, lukter og kjennes de ulike grønnsakene ut? 

Under måltidet kan dere snakke om hvordan fiskepinnene ser ut og hvordan de smaker, og hva barna synes om å lage fiskepinnene:

    • Hvordan smaker fiskepinnene? 
    • Smaker og ser de hjemmelagde fiskepinnene annerledes ut enn de vi kjøper i butikken? Hvilken liker dere best? Hva er det dere liker ved dem?
    • Hvordan synes dere det var å kjenne på rå fisk og dyppe dem i blandingene? 

Aldersgruppe: 3-6 år

Utstyr

  • Skjærebrett
  • Kniv
  • 3 dype tallerkener eller skåler
  • 1 gaffel eller visp til eggeblanding
  • 2 store tallerkener eller fat
  • Stekepanne og stekespade

Fiskepinner

  • 10 fileter av hvit fisk (ca. 100 gram per porsjon), f.eks sei, torsk eller hyse
  • 1 dl hvetemel
  • 2 egg
  • 1,5 dl panering (f.eks brødsmuler, knust knekkebrød, griljermel
  • 3 ss rapsolje eller flytende margarin til steking
  • salt og pepper

Tilbehør

  • 10 små tortillalefser, gjerne fullkorn
  • 1 isbergsalat
  • 1 agurk
  • 3 tomater
  • 3 store gulrøtter

Yoghurtdip

  • 1 boks (3 dl) naturell yoghurt  (M, La)
  • Friske krydderurter, for eksempel dill og oregano
  • ½ sitron

 

E = Egg   |   F = Fisk   |   G = Gluten    |   Hv = Hvete   |   M = Melk   |   La = Laktose

Tips

  • Hvis dere har tilgang til hel fersk fisk, kan dere vise barna hele veien fra fjord til bord. Vis barna hvordan vi sløyer og fileterer fisk. Som inspirasjon kan dere sjekke ut Matjungelens video som viser hvordan vi sløyer fisk.
  • Dere kan gjerne lage flere stasjoner med skåler til fiskepinnefabrikken, og la barna enten barna få dyppe fisken i både mel, egg og panering, eller la hvert barn eller barnegruppe få ansvar for hver sin stasjon.
  • Bruk gjerne forskjellige fiskeslag og se om dere kan se og smake forskjell på dem. Dere kan også variere med andre typer tilbehør som potetbåter, råkost eller pitabrød.
  • Om dere ønsker mer informasjon om fisk og sjømat, kan dere sjekke ut Matjungelens dypdykk – fra fjord til bord (utviklet for SFO).