
FISKEPINNEFABRIKK
La barna lage sine egne fiskepinner!
Fiskepinner er ofte en favoritt blant barn, og det er ganske enkelt å lage selv. Ta med barna og utforsk veien fra fisk til hjemmelagde fiskepinner. Dere kan bruke både fersk og frossen fisk, eller kanskje dere er så heldige å ha en fisk som dere har fisket selv?

Formål
Målet med denne aktiviteten er å gi barna positive opplevelser med matlaging og la dem erfare hvordan fisk kan bli til fiskepinner. Når vi involverer barna i matlagingen er det større sannsynlighet for at de vil like maten, samtidig er det en naturlig anledning til å sette fokus på hvor maten vi spiser kommer fra. Barna kan også utforske og lære om ulike fiskeslag.
Hva sier rammeplanen?
Barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid, og barnehagen skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
Ingredienser Hjemmelagde fiskepinner
Til 10 barn
Fiskepinner
- 10 fileter av hvit fisk (ca. 100 gram per porsjon), f.eks sei, torsk eller hyse (F)
- 1 dl hvetemel (Hv, G)
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 2 egg (E)
- 1,5 dl panering (f.eks brødsmuler, knust knekkebrød, griljermel) (G)
- 3 ss rapsolje eller flytende margarin til steking
Tilbehør
- 10 små tortillalefser, fullkorn (Hv, G)
- 1 isbergsalat
- 1 agurk
- 3 tomater
- 3 store gulrøtter
Yoghurtdipp
- 1 boks (3 dl) naturell yoghurt (M, La)
- Friske krydderurter
- ½ sitron
E = Egg | F = Fisk | G = Gluten | Hv = Hvete | M = Melk | La = Laktose
Forberedelse
- Finn frem råvarene dere skal bruke. Dersom fisken er frossen kan du legge den i et vannbad med kaldt vann i ca. 20 minutter. Ta deretter av emballasjen, og legg fisken på en tallerken.
- Finn frem skjærebrett og kniver til hvert barn, samt en stekepanne og stekespade.
- Sett 3 dype tallerkener utover på et bord – en til mel, en til egg og en til panering.
- Sett frem en stor tallerken som barna kan legge de ferdigdyppede fiskepinnene på.
Gjennomføring
- Vis barna matvarene dere skal bruke, og fortell hvordan dere skal lage deres egne fiskepinner på barnehagens egen fiskepinnefabrikk.
- Vis barna hvordan de skal bruke kniven til å kutte grønnsaker.
- Barna starter med å kutte grønnsaker, og legge dem i hver sin skål. Riv salat, kutt agurk og tomat i terninger og riv gulrot på rivjern. Sett grønnsakene til side.
- Deretter lager dere yoghurtdipp. Del sitronen i to, og skvis ut saften i en skål. Hell yoghurten over i skålen med sitronsaft, og bland inn urtene. Smak til dippen sammen med barna, og sett kaldt frem til servering.
- Hjelp barna med å skjære fiskefileten i strimler.
- Gjør klar skåler til panering. I den første skålen blandes mel, salt og pepper. Visp sammen egg i den andre skålen. Ha paneringen i den tredje skålen.
- Vis først barna hvordan dere skal lage fiskepinnene, og la deretter barna få lage sine egne fiskepinner:
-
- Vend fiskestrimlene i melblandingen.
- Så dyppes fiskestrimlene i eggeblandingen.
- Til slutt ruller dere fiskestrimlene i paneringen, og legger dem over på en tallerken.
- Gjenta denne prosessen til alle fiskestrimlene er dekket.
- Barna kan gjerne ha ansvar for hver sin stasjon.
-
- Stek fiskepinnene i stekeovnen. Legg den ferdig panerte fisken på en stekeplate med bakepapir. Stek fisken på varmluft i ca. 8-10 minutter ved 200°C.
- Når fiskepinnene er ferdig stekt, serveres de i wraps med grønnsaker og dip.
Samtale med barna
Før og under matlagingen kan dere snakke og reflektere sammen med barna om de ulike råvarene.
- Hva slags fiskeslag kjenner barna til?
- Hvilke andre retter kan vi bruke fisk til?
- Hvordan smaker fiskepinnene?
- Smaker og ser de hjemmelagde fiskepinnene annerledes ut enn de vi kjøper i butikken?
Aldersgruppe: 3-6 år
Utstyr
- Råvarer til fiskepinnene
- Skjærebrett
- Kniv
- 3 dype tallerkener eller skåler
- 1 gaffel eller visp til eggeblanding
- 2 store tallerkener eller fat
- Stekepanne og stekespade

Tips
- Hvis dere har tilgang til hel fersk fisk, kan dere vise barna hele veien fra fjord til bord. Vis barna hvordan vi sløyer og fileterer fisk. Som inspirasjon kan dere sjekke ut Matjungelens video som viser hvordan vi sløyer fisk.
- Dere kan gjerne lage flere stasjoner med skåler til fiskepinnefabrikken, og la barna enten barna få dyppe fisken i både mel, egg og panering, eller la hvert barn eller barnegruppe få ansvar for hver sin stasjon.
- Bruk gjerne forskjellige fiskeslag og se om dere kan se og smake forskjell på dem. Dere kan også variere med andre typer tilbehør som potetbåter, råkost eller pitabrød.
- Om dere ønsker mer informasjon om fisk og sjømat, kan dere sjekke ut Matjungelens dypdykk – fra fjord til bord (utviklet for SFO).