Gamle lopper = nytt servise

GAMLE LOPPER = nytt servise

Denne aktiviteten viser hvordan dere kan jobbe for å skape en estetisk og sanselig dimensjon rundt måltidet, samtidig som barna får erfaring med gjenbruk og miljøvennlig praksis.

Formål

Denne aktiviteten kan sees i sammenheng med at det i rammeplanen står at barnehagen har en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn. Aktiviteten kan også sees i sammenheng med at barna skal få estetiske erfaringer i barnehagen. Dette gjelder både i spontane og planlagte situasjoner, og i de hverdagslige rutinene som gjennomføres daglig, som et måltid.

Forberedelse

Før dere går i gang med å få tak i servise kan det være lurt å bli enige i personalgruppen hvor omfattende dere vil gjøre dette prosjektet.

Gjennomføring

Involver barna i planleggingen.

Dersom dere har en gjenbruksbutikk i nærområdet kan dette være en super plass å begynne letingen. Det kan gi barna en fin erfaring med å kjøpe brukt.

Kanskje dere kan sette inn en annonse i lokalavisen, eller legge lapper i naboenes postkasser? Her er det kun fantasien som setter grenser, men målet med innsamlingen er at barna får være med på prosessen med det å få tak i noe som er brukt av andre.

Det er også fint om innsamlingen kan skje på en slik måte at det skaper et fellesskap som dere kan ta med dere inn i måltidet.

Når serviset er i hus er det bare å gå i gang med å bruke det.

Involver barna i pådekking og la dem selv få velg hvilken tallerken og hvilket glass de vil ha. Pådekking gir dere en fin anledning til å prate om hva dere trenger på bordet og hvordan dere liker at det ser ut rundt dere når dere spiser.

Samtale med barna

Gjenbruk

  • Hva kan vi kjøpe brukt?
  • Hvor kan vi kjøpe brukte ting?
  • Hvorfor kan det være bra for miljøet at vi kjøper brukte ting?

Måltidet

  • Kategorisering av form og uttrykk. Hva er det som er likt/ulikt mellom tallerkenene?
  • Fortellinger om gamle dager, undring over hvem som har brukt serviset før.
  • Hvordan lages tallerkenene og hvordan pynter man dem?
  • Hva er det som kan gjøre det hyggelig å spise sammen i barnehagen?

Variasjon og videreføring

Med utgangspunkt i et av motivene på serviset, kan dere under måltidet lage en fortelling sammen. Denne kan kanskje skrives ned og dramatiseres senere?

Den delen av prosjektet som omhandler gjenbruk kan selvsagt overføres til andre ting enn servise. Kombiner gjerne prosjektet med en tur til en gjenbruksstasjon, om dere har en i nærområdet.

Aldersgruppe: 1-6 år

(deler av prosjektet passer best for 3-6 år, mens andre deler er like relevante for 1-3 år)

Utstyr

  • Tallerkener (brukt som eksempel i teksten), skåler, serveringsfat, kopper etc. med ulike farger, fasonger og motiv.

Tips

  • Jo flere ulike tallerkener dere har, jo mer spennende pådekking får dere.
  • Målet er ikke å bytte ut fult brukelige servise i hele barnehagen, men kanskje dere kan ha et sett med ulike tallerkener som kan gå på rundgang?
  • Om det er en tallerken som skiller seg spesielt ut kan denne gjerne bli en «bursdagstallerken» som dere kun tar frem når noen skal gjøres stas på.
  • Selve prosessen med planlegging og innsamling vil gjerne passe best for de eldre barna, men også de minste vil kunne ha stor glede av å dekke bordet med servise i ulike farger og fasonger. De mange samtalene man kan ha rundt de ulike motivene, fargene og fasongene kan bli gode med barn i alle aldrer.