HAVREGRYNSBRØD
Havregryn gir saftig og godt brød. Enda saftigere blir det om du blander inn revet gulrot. Bruk litt ekstra hvetemel dersom deigen blir bløt.
Porsjoner = antall brød
INGREDIENSER
- 3 pakke gjær
- 3 l vann/lettmelk, lunken
- 15 ss olje
- 5 ts salt
- 20 dl havregryn
- 10 dl sammalt rug (fin- eller grovmalt)
- 10 stk gulrøtter, revet (valgfritt)
- 23 dl sammalt hvete (fin- eller grovmalt)
- 30 dl hvetemel
- 10 stk avlang brødform på ca 1.5 liter
SLIK GJØR DU
- Smuldre gjæren i en bakebolle, hell litt av den lunkne væsken (37 °C) over og rør ut gjæren. (Dersom du bruker tørrgjær, blandes denne med melet).
- Ha i resten av væsken og oljen.
- Rør inn salt og alt det grove melet.
- Tilsett eventuelt revne gulrøtter.
- Tilsett hvetemel og elt til deigen er jevn og smidig og slipper redskap og bolle.
- Dekk deigen til og la den heve minst ½ time.
- Ta deigen på bordet, del i tre like store emner. Form sprekkfrie brød og legg dem i smurte brødformer.
- Dekk brødene med plast og la dem heve til de er nesten dobbelt så store eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
- Dusj eller pensle brødene med vann og prikk dem lett med en gaffel før du steker dem. Strø eventuelt over gryn eller frø til pynt.
- Stek brødene på 200 °C på nederste rille i 35–40 minutter. Til de er friskt brune, ta dem ut av formen og avkjøl på rist