HAVREGRYNSBRØD

  • Brød og rundstykker
  • Enkel

Havregryn gir saftig og godt brød. Enda saftigere blir det om du blander inn revet gulrot. Bruk litt ekstra hvetemel dersom deigen blir bløt.

Porsjoner = antall brød

 

 

INGREDIENSER

  • 3 pakke gjær
  • 3 l vann/lettmelk, lunken
  • 15 ss olje
  • 5 ts salt
  • 20 dl havregryn
  • 10 dl sammalt rug (fin- eller grovmalt)
  • 10 stk gulrøtter, revet (valgfritt)
  • 23 dl sammalt hvete (fin- eller grovmalt)
  • 30 dl hvetemel
  • 10 stk avlang brødform på ca 1.5 liter

SLIK GJØR DU

 
  1. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell litt av den lunkne væsken (37 °C) over og rør ut gjæren. (Dersom du bruker tørrgjær, blandes denne med melet).
  2. Ha i resten av væsken og oljen.
  3. Rør inn salt og alt det grove melet.
  4. Tilsett eventuelt revne gulrøtter.
  5. Tilsett hvetemel og elt til deigen er jevn og smidig og slipper redskap og bolle.
  6. Dekk deigen til og la den heve minst ½ time.
  7. Ta deigen på bordet, del i tre like store emner. Form sprekkfrie brød og legg dem i smurte brødformer.
  8. Dekk brødene med plast og la dem heve til de er nesten dobbelt så store eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
  9. Dusj eller pensle brødene med vann og prikk dem lett med en gaffel før du steker dem. Strø eventuelt over gryn eller frø til pynt.
  10.  Stek brødene på 200 °C på nederste rille i 35–40 minutter. Til de er friskt brune, ta dem ut av formen og avkjøl på rist
  Skriv ut oppskriften (3 brød) Allergener: Havre, rug, hvete og melk (ved bruk av melk)