
BARNAS EGNE KREMOSTER
La barna lage sin egen kremost av yoghurt!
Har dere prøvd å lage deres egen ost før? Det er overraskende enkelt. Sammen med barna kan dere eksperimentere dere frem til mange ulike smaker. Kanskje finner dere en ny favorittkombinasjon? I denne aktiviteten får barna kjenne, smake og lukte på kremosten, og slippe kreativiteten løs med ulike smaker på sin helt egen kremost.

Formål
Målet med denne aktiviteten er å gi barna positive opplevelser med matlaging, og å bruke sansene til å utforske ulike råvarer og smakskombinasjoner. Slik kan vi bidra til å øve opp barnas matmot, slik at de blir trygg på å smake på ny mat.
Hva sier rammeplanen?
Barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid, og barnehagen skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna.
Forberedelse
- Før dere starter å lage kremosten, må yoghurten settes til avrenning. La gjerne barna være med på forberedelsene.
- Finn frem bolle, dørslag, et tynt klede og yoghurt.
- Sett et dørslag over en bolle og legg et tynt klede i dørslaget. Hell yoghurten oppi kledet.
- Sett bollen med dørslaget og yoghurten i kjøleskapet.
- La yoghurten stå og renne av seg i 2-12 timer. Jo lengre avrenningstid, desto fastere blir kremosten.
- Finn frem en skål og skje til hvert barn, samt sleiv, skjærebrett og kniver.
Gjennomføring
- Hent frem den avrente yoghurten fra kjøleskapet.
- Vis barna hvordan yoghurten ser ut nå, og hvor mye vann det er i bollen. De barna som ønsker får kjenne, lukte og smake på yoghurten og den avrente væsken.
- Del så ut en liten kremostmasse til hvert barn, fordel i hver sin skål eller kopp.
- Finn frem råvarene dere ønsker å bruke som smakstilsetninger i kremosten.
- Barna kan gjerne skrelle, rive eller mose de ulike råvarene, og fordele i ulike skåler.
- Snakk med barna om de ulike råvarene, og send skålene med de ulike smakstilsetningene rundt i barnegruppen. Oppmuntre barna til å kjenne, smake og lukte på de ulike råvarene, før de bestemmer hva de vil ha i sin egen kremost.
- Barna blander deretter inn råvaren(e) de har valgt, med en skje, i kremosten.
- Bruk gjerne den ferdige kremosten til lunsjmåltidet, for eksempel på en brødskive.
Samtale med barna
Før og under aktiviteten kan dere snakke med barna og reflektere rundt sansene, smaker og de ulike råvarene dere bruker.
- Hvilke fem sanser har vi? (se, høre, kjenne, lukte, smake)
Hvordan bruker vi de ulike sansene for å lage kremosten? - Hvordan smaker kremosten? Surt, søtt, mykt, fuktig? Hvordan lukter den?
- Hva gjør smakstilsetningene med kremosten? Hvordan er de forskjellig?
- Hvilken kremost liker dere best? Hva er det dere liker ved denne?
Aldersgruppe: 1-6 år
Utstyr
- 1 bolle
- 1 dørslag
- 1 kjøkkenhåndkle eller kaffefilter
- Skåler eller kopper til hvert barn
- 1 skje til hvert barn
- Skjærebrett
- Kniver
- Skåler til smakstilsetningene
- 1 liter yoghurt naturell
- Ulike smakstilsetninger, som urter, bær, sitron, krydder

Tips
- Prøv de hjemmelagde kremostene deres på nystekte skiver av havregrynsbrød eller bruk osten som fyll i wraps eller grove horn.
- Send gjerne oppskrift med hjem til foreldrene eller inviter foreldrene til smaksprøver.
- I midtøsten kalles kremost laget på avrent yoghurt for “Labneh”. Utforsk gjerne andre retter fra midtøsten, eller andre retter med yoghurt fra andre matkulturer sammen med barna.
- Dra på sanketur og plukk deres egne råvarer til å smakstilsette og pynte kremostene med, som blåbær, villbringebær, løvetann eller rødkløver.