dyrke i pallekarm - ulike typer salat

Dyrk med barna: Dyrke i pallekarm

Å dyrke med barn er en fin måte å lære om hvordan maten vi spiser blir til. Vi viser vei til dyrking i barnehagen, i tre vanskelighetsgrader. Her er nivå 3: Lær å dyrke i pallekarm!

Dyrking i pallekarm er en enkel måte å lage et dyrkingsbed på, og den kan plasseres nesten hvor som helst. Man trenger ikke store grøntarealer for å dyrke i pallekarm i barnehagen. Dessuten er det fort gjort å luke. 

Hva skal vi dyrke i pallekarm?

I pallekarmer kan dere dyrke alt dere kan dyrke på friland. Gulrøtter, poteter, squash, gresskar, mais, rødbeter, reddiker, salat, rabarbra, løk, tomat, kål, alt går! Her er det deres ønsker og kanskje klimaet som setter begrensningene. Det er fint å dyrke noe det blir mange av, eller som blir stort. Poteter, squash og gresskar, reddiker, grønnkål og rosenkål kan være fine å prøve, og de blir ikke modne midt i sommerferien. Ha gjerne noen pene blomster sammen med dem, for eksempel blomkarse og ringblomst. Alt dette er godt å spise for både to- og seksbeinte.

Hvordan forbereder vi oss?

Involver barna i planleggingen og spør hva de vil dyrke. Vil dere ta bilder og dokumentere de ulike stegene av prosessen kan dere gjerne planlegge for dette. Tenk igjennom hvor lang tid dere har, med tanke på hvilke vekster dere vil dyrke. Bestem dere gjerne for noe som dere kan spise før sommerferien.

Hva trenger vi?

 • En eller flere pallekasser
 • Brett til å sette under pallekassen, hvis den ikke står på jord.
 • Jord
 • Frø
 • Gjødsel
 • Vannkanne, gjødsel.
 • Eventuelt fiberduk, hvis det er kjølig hos dere, eller dere vil beskytte mot kålsommerfugl.

Hva gjør vi?

1. Sette opp pallekassen

Plasser kassen et sted hvor den får minst 6 timer med direkte sol hver dag om sommeren, og et sted hvor dere ser den og går forbi den hver dag. Fyll kassen med jord. Fyll ca. ⅔ opp. Ha i et par gode never hønsegjødsel. Fyll videre til det er igjen 5-10 cm til kanten. Dere trenger ikke å trykke jorda sammen, bare hell/spa oppi. Det vil synke litt sammen når dere vanner. Ha eventuelt i litt mer jord, til 5-10 cm fra kanten. Det vil også synke sammen i løpet av sesongen, så hver vår bør dere ha på littegrann ny jord, helst kompost.

2. Så frø

Så i rette rader, så vet dere hva som er plante, og hva som er ugress. Og husk å merke hva som er hvor.

Eksempler på hva som egner seg å så rett ut: salat, rødbeter, reddiker, spinat, bondebønner, sukkererter, mangold, gulerøtter, pastinakk, ringblomst, kornblomst.

Eksempler på hva som er lurt å så inne først: gresskar, bønner, tomat, solsikke, all slags kål, urter.

3. Vanning

Etter at dere har sådd er det viktig å vanne jevnlig, men ikke for mye. Frøene vil ha jevn fuktighet, men hvis det blir for vått, råtner de.

Ta med barna, stikk fingeren godt ned i jorda (men ikke akkurat der dere har sådd) og kjenn etter! Se på værmeldingen, skal det regne seinere på dagen, trenger dere nok ikke å vanne. Og etter at dere har vannet, stikk fingeren i jorda igjen. Ble det vått nedover, eller ligger vannet bare i overflata? Hvis det ikke har blitt vått nedover i jorda, må dere vanne mer.

Husk å vanne forsiktig, så frøene ikke spruter til alle kanter og småplantene blir slått i bakken.

4. Høste og spise

Å høste det vi har sådd er skikkelig stas. Kanskje dere kan lage til en høsttakkefest? Det er en fin anledning til å takke naturen for alle ressursene vi kan høste, og feire at vi klarte å dyrke vår egen mat.

5. Etter høstingen

Når det blir nattefrost om høsten kan det være lurt å dekke pallekarmene med et klede om natta. Det kan være et gammelt laken eller en gardin, eller dere kan kjøpe «badehetter» til pallekarmer på Clas Ohlson. Kanskje det trenger noen pinner for å holde seg oppe. Finn noen myke pinner i skogen, og bøy dem til en bøyle som står i spenn inni pallekarmen. Legg stoffet over.

Vintersalaten (og kanskje ruccolaen) kan overvintre, så ikke fjern de før vinteren. I de kassene/delene av kassene som er spist tomme går det an å gjødsle litt og sette noen hvitløksfedd, så får dere hvitløk til sommeren! Og så er det lurt å dekke alt med tørre løv før snøen kommer.

Hva skal vi huske på når vi skal dyrke i pallekarm?

 • Det kommer til å komme insekter på plantene. Det er normalt og naturlig. Plukk vekk de larvene dere finner, ha en ukentlig eller daglig plukkerunde når det er som mest.
 • I pallekarmer blir jorda tidligere varm og klar til bruk om våren, men den tørker også litt lettere ut. Derfor må dere vanne mer der enn i vanlige bed. Dekk gjerne jorda med gressklipp eller blader for å mate jorda og holde på fuktigheten.
 • Grav også gjerne opp noen meitemark og putt oppi kassa. Mat marken med gress og blader dere legger på jorda. Så mater marken plantene.
 • Gjødsle med organisk gjødsel. For eksempel pelletert hønsegjødsel, Biobact eller kompostert husdyrmøkk hvis dere får tak i det.
 • Husk å merke godt hva som står hvor.

Lykke til med dyrkingen!

Klar for flere dyrkeeventyr? Her finner du nivå 1: Dyrking i vinduskarmen, og nivå 2: Dyrking i potetbøtte.