Barn dyrker poteter i potetbøtter

Dyrk med barna: Dyrke i potetbøtte

Å dyrke med barn er en fin måte å lære om hvordan maten vi spiser blir til. Vi viser vei til dyrking i barnehagen, i tre vanskelighetsgrader. Velkomment til nivå 2 – her skal vi dyrke i potetbøtte!

Å dyrke poteter er ikke så veldig vanskelig, og det kan faktisk gjøres i en bøtte. Det er er en morsom reise hvor barna kan følge med på de forskjellige stadiene og hvordan EN potet kan bli til en hel haug! Dere kan selv velge om dere vil prøve med en enkelt bøtte, eller flere.

Når skal vi sette i gang med å dyrke i potetbøtte?

Dette jungelprosjektet begynner på våren, og kan vare til ut på høsten, litt avhengig av hvilken type potet dere velger å dyrke. Siden potetene bruker forskjellig tid på å vokse kan dere lese på pakken med settepoteter og regne ut når dere må sette dem for at det skal passe med høsting. Temperaturen i jorden bør være over 10 grader, da trives potetene best. Normal settetid for potet som høstes i september er mellom 5.mai og 25. mai.

Dersom dere har poteter som skal gro gjennom sommeren kan det kanskje være lurt at noen tar med seg potetbøttene hjem slik at de får vann dersom barnehagen er stengt.

Hvis dere ikke har noe erfaring med dyrking fra før kan det være litt skummelt å sette i gang, men husk at det er masse å lære, også om dere skulle være uheldig å ikke få det til. Da kan vi prøve å dyrke i potetbøtte igjen til neste år, med masse nyttig jungelkunnskap under beltet.

Hva trenger vi for å dyrke i potetbøtte?

  • Bøtte eller potte
  • Jord
  • Settepoteter
  • Gjødsel

Hva gjør vi når vi skal dyrke i potetbøtte?

Sett knollen midt i potten ca. 10-12 cm under jordoverflaten. Dekk gjerne til jorden i bøtten med gressklipp, tørt løv eller lignende. La barna gjøre så mye som mulig selv, de kan blant annet få ansvar for å sette potetene i bøtten. Dersom dere er mange barn og har flere bøtter, kan de gjerne deles inn i grupper og få ansvar for hver sin bøtte.

Et tips for å få flere poteter er å ha bare litt jord i bunnen av bøtten først, legge potet i jorden og dekke med 10-12 cm jord. Så når potetplanten har kommet et stykke opp av jorda kan dere fylle på mer jord, og gjøre denne prosessen et par ganger. Da kan dere få flere etasjer med poteter!

Sørg for at det er 5-6 cm opp til kanten, slik at det blir enkelt å vanne. Jorden holdes jevnt fuktig hele sesongen. Vann når jorda kjennes tørr. Siden somrene i Norge ofte kan være våte er det lurt å lage noen hull i bunnen av bøtten for drenering av vann.

Når høster vi?

Når potetplanten blomstrer begynner det å dannes knoller under planten. Dere kan begynne å høste så smått til egen middag. Bruk greip, ikke spade. Da unngår dere å skade potetene. Når potetrisene (hele potetplanten) begynner å visne og dere skal ta opp alle potetene, bør dere gjøre dette i finvær for å unngå tørråte.

Plantene vil fortelle dere når dere skal ta opp potetene. Vanligvis vil plantene begynne å bli gule og falle over ende og dette er tegn på at det er tid for å ta opp potetene. Dere kan også se på beskrivelsen på den potettypen dere har kjøpt hvor lang tid det tar for poteten å vokse. For eksempel vil en Yukon Gold potet bruke rundt 100 dager fra setting til høsting.

Dere kan velge om dere vil høste alle potetene på en gang, eller om dere vil hente ut etter behov. Hvis dere vil høste det dere trenger der og da, ta opp en av plantene. Ta av de potetene dere trenger og sett planten tilbake i jorden. Vann den godt. Dette kan også potensielt føre til at planten vokser frem større poteter eller at det kommer helt nye poteter innen neste gang du skal høste litt. Dere kan faktisk vente med å høste alle potetene helt frem til potetplanten har visnet ganske så mye.

Hva gjør vi når vi har høstet potetene?

Etter at dere har høstet potetene bør dere sjekke tilstanden på skallet. Dersom skallet er fast og litt glatt og det ikke skallet av når dere gnir litt på det, betyr det at den er perfekt til å oppbevares. Dersom dere ser en potet som skaller litt av når dere gnir på det betyr det at disse potetene ikke er ¨modne¨ nok i form av at skallet ikke er fast nok til å kunne oppbevares noe særlig. Disse potetene er best å spise raskest mulig.

Plasser potetene i et mørkt sted i opptil to uker for å la dem sette seg og tørke litt før dere vasker bort jorden. Dette bidrar til at potetene ikke råtner så fort. Ved oppbevaring bør dere plassere potetene på et mørkt og godt ventilert sted slik at de får tørke ut skikkelig. Potetene trives best oppbevart i temperatur mellom 4-6 grader. En kald bod, kjeller eller lignende er gode plasseringer.

Hvis dere får mange poteter, og trenger gode oppskrifter å bruke dem i, kan dere for eksempel prøve denne deilige laksegratengen med squash og potet!

Lykke til med dyrkingen!

Er du klar for flere dyrkeprosjekter? Her finner du nivå 1: Dyrking i vinduskarmen, og nivå 3: Dyrking i pallekarm.