Grønne jungelpannekaker
La jungelbarna være med på å lage grønn jungelmat!
Det geniale med disse bananpannekaker er at vi kan bruke modne, brune bananer som både gir sødme og en mulighet til å være matreddere. De små og tykke jungelpannekakene inneholder også spinat som “hemmelig ingrediens”. Spinat i pannekakene gjør ikke så stor forskjell i smaken, men gir litt flere næringsstoffer og gir pannekakene en nydelig grønn og gøyal farge. Ta med barna inn på kjøkkenet og tryll frem grønne jungelpannekaker!
FORMÅL
Målet med denne aktiviteten er å la barna få øve seg på matlagingsferdigheter som å røre, mose og steke. Barna skal også få en begynnende forståelse for hvordan man ved enkle grep kan være matreddere og gjøre pannekaker smakfulle og næringsrike.
HVA SIER RAMMEPLANEN?
Personalet skal fremme verdier, holdninger og praksis for et mer bærekraftig samfunn og bidra til at barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskap om kost og hygiene. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
Forberedelser
- Snakk om aktiviteten i personalgruppen og fordel oppgavene
- Finn frem alt dere trenger av utstyr og råvarer.
- Del barna inn i to små grupper. Den ene gruppen hjelper til med å lage pannekakerøren og den andre gruppen hjelper til med å kutte og klargjøre topping.
Gjennomføring
Jungelpannekaker:
- Vis frem ingrediensene og la barna se, lukte og smake på dem.
- Hjelp barna med å skrelle bananen og mose den med en gaffel i bakebollen.
- Riv spinaten, fjern de groveste stilkene, og bland med bananene. Det blir best resultat om dere bruker stavmikser for å få en fin og jevn grønn farge.
- Visp inn egg, og tilsett deretter mel og bakepulver. Rør alt til en jevn og tykk pannekakerøre.
- Varm litt myk margarin i en stekepanne på middels varme, og stek pannekakene. La barna hjelpe til med å steke pannekakene etter tur og legge dem på fat. En voksen må stå ved stekeovnen og hjelpe barna med å steke pannekakene.
Topping til pannekakene:
- Vis frem ingrediensene og la barna se, lukte og smake på dem.
- Hjelp barna med å kutte opp frukt og bær og fordel dem i ulike skåler.
- La barna dekke på bordet med fat, bestikk og skålene med toppingen.
- Når alle pannekakene er ferdig stekt kan dere sette dere ned sammen ved bordet og spise sammen.
Samtale med barna
Snakk med barna om aktiviteten, om pannekaker, og det å være en matredder.
- Hvordan synes dere jungelpannekakene smakte?
- Har noen laget pannekaker med banan før?
- Er det noen som vet hva en matredder er?
- Hvordan kan vi bli flinkere til å være matreddere?
Aldersgruppe: 3-6 år
Utstyr
- Bakeboller
- Gafler
- Stavmikser eller visp
- Øse
- Skjærebrett
- Kniver
- Skåler
- Stekepanne
- Stekespader
Tips
- Pannekakerøren kan også tas med på tur og stekes på bålpanne, takke eller stormkjøkken.
- Prøv pannekaker i flere farger, for eksempel ved å mose inn rødbeter eller blåbær i hver sin røre, i tillegg til denne grønne røren med spinat.
- Pannekakerøren kan fint fryses ned, for eksempel i tomme og rene melkekartonger, og brukes senere. Tin den isåfall opp igjen i kjøleskap dagen før bruk.
- Sett fokus på å være en matredder med andre aktiviteter som “Bli en brødredder” og “Tomatreddersaus”