Med en julekalender full av lukter og smaker kan barna få mer matmot, og bli bedre kjent med en rekke ulike sanseinntrykk knyttet til julen.
Smak og lukt på julen med Furuslottet barnehage
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Verktøykassa fra Barnehageforum.
Hva smaker og lukter julen?
Lukk øynene og forestill deg lukten av nellikspiker og appelsin. Av pepperkaker som akkurat har kommet ut av ovnen. Eller kanskje av pinnekjøtt, ribbe eller annen julemat som godgjør seg på kjøkkenet. Mmmm… Bringer det frem juleminner? Det er i hvert fall ganske så sannsynlig – for luktesansen vår er faktisk direkte koblet til områder i hjernen som har med minner og følelser å gjøre.
Barnas juleassosiasjoner blir rikere og rikere for hvert år som går – og i barnehagen kan vi hjelpe dem til å bli bedre kjent med noen av de smakene og luktene som vi tradisjonelt forbinder med julen.
Da Furuslottet Barnehage i Storfjord kommune skulle planlegge julekalenderen for barna i fjor, lot de seg inspirere av Matjungelens aktivitet Lukt- og smakskalender til jul.
– Vi har en satsing på ‘Kosthold og helse- livsmestring’, og ville at dette skulle komme til uttrykk i adventskalenderen vår. Derfor hentet vi idéen om det å prøve nye smaker som en del av kalenderen vår, fra Matjungelen. Vi ble blant annet inspirert av dette med å gi barna mer matmot, forteller Rita Nilsen, som er styrer i Furuslottet Barnehage.
Matmot handler om å hjelpe barna med å bli nysgjerrige på maten, så de spiser mer variert og tør å smake på det som blir servert. Det å ha et positivt fokus på eksperimentering og utforsking av mat er essensielt for å stimulere barnas matmot – og denne aktiviteten er ypperlig for nettopp det. Her får de bruke sansene sine for å bli bedre kjent med noen av juletradisjonene våre på en trygg og spennende måte.

Rammeplan, rødkål og rosiner
– Med julekalenderen fikk barna smake på matvarer vi ikke bruker så mye til vanlig i barnehagen, som svisker, granateple og tørkede aprikoser. Målet var å gi barna ulike smaksopplevelser, og at de skulle få tørre å smake på nye ting, forteller Rita Nilsen.
En julekalender full av lukter og smaker harmonerer bra med rammeplanen. Der står det at barna skal få mulighet til å sanse, oppleve, og lære med kroppen som utgangspunkt – og at personalet skal gi barna tilgang til varierte og utfordrende sanseopplevelser. Dessuten skal barnehagen gi barna kjennskap til høytider og tradisjoner. Ritualet med å smake og lukte i fellesskap kan også skape grobunn for mange fine samtaler rundt både sanser, minner og tradisjoner.

Mange måter å gjøre det på
Aktiviteten kan tilpasses til forholdene i hver enkelt barnehage – begynn med å ta en prat i personalgruppen om hvordan dere vil gjennomføre en lukt- og smakskalender. Hvor mange luker trenger dere, og hvor mange barn er dere på avdelingen? Dere kan gjerne involvere barna i praten om kalenderen, og la dem være med å bestemme hvilke råvarer dere skal lukte og smake på. Hva med for eksempel klementiner, kanel, kardemomme eller kålrot – eller kanskje grøt, gløgg eller granbar? Selve kalenderen kan også se ut på mange måter. Kanskje dere vil tegne ruter på et stort ark, eller bruke kvister og tau til å lage ruter – bare fantasien setter grenser!
Da Furuslottet hadde julekalender i fjor, hadde de forskjellige faste innslag, som å tenne adventslys, synge julesanger, lese tekster i en bok – og altså å smake og lukte.
– Men vi kunne gjerne hatt smaks- og luktekalenderen enda flere dager i kalenderen. Det ble godt mottatt av barna, og de fleste ville smake, sier Rita Nilsen.
– Det fungerte også bra å skape litt spenning rundt presentasjonen av det vi skulle smake på. Fordi barna ikke fikk se på forhånd hva vi skulle smake, ble de ekstra engasjerte, avslutter hun.
Ritas råd til andre barnehager som vil prøve lukt- og smakskalender
- Tenk gjennom hvordan dere vil presentere de nye smakene på forhånd
- Ikke vær redd for å introdusere nye smaker
- De voksne må være forbilder
- Man kan gjerne la seg inspirere av dette ellers i hverdagen også
- Det er bare å hive seg rundt!
