Fiskesuppe

Raske og enkle oppskrifter til barnehage

Vi vet det kan være tidkrevende å planlegge for næringsrike og bærekraftige menyer for barn i barnehage og SFO. Derfor har vi gjort jobben med å utvikle et knippe raske og rimelige oppskrifter til barnehage, i tråd med kostrådene.

Næringsrike og bærekraftige retter til barn

All respekt til matansvarlig som skal lage sunn og god mat på et lite budsjett, med lite tid, på et lite kjøkken, til mange barn. For å gjøre jobben litt lettere har vi samlet mange gode og kvalitetssikrede oppskrifter til barnehagene. Alle oppskrifter er i tråd med kostrådene.

Rettene er gjennomgått av både kokker, ernæringsfysiolog og matansvarlige i barnehager og SFO. Her finner du et variert utvalg retter som er lett for barn å like. For det kan være så bærekraftig og næringsrikt det bare vil, det hjelper ikke hvis ikke det smaker godt. Det er viktig å tenke på når man skal planlegge nye retter til barn.

Når det er sagt, vi tror disse rettene vil slå godt an hos barna, basert på tilbakemeldingene så langt.

«Mange av barna sa at dette var noe av det beste de hadde smakt, og elsket det!» Sier Ingrid Løkken, matansvarlig på Gimletroll IFO i Kristiansand.

10 nye oppskrifter

La barna få tid til å bli vant til nye smaker

Med nye retter på menyen kan det fort bli protester og skepsis rundt bordet. Det er helt normalt. Når det testes retter med råvarer som er ukjent for barna kan det være lurt å introdusere den nye råvaren til barna på forhånd. Det kan for eksempel være i en samlingsstund der barna får utforske råvaren med alle sansene, eller med en liten aktivitet som sanselek. Hvis barna får være med på å lage maten i tillegg, er det større sannsynlighet for at de også vil like det de spiser.

Det kan være lett å miste motet når mottakelsen av en ny rett er laber, men da gjelder det å smøre seg med tålmodighet. For hvis barna skal øve opp matmotet sitt, så må de få gjentatt og jevnlig eksponering for maten. Så ikke gi opp etter første forsøk. Server gjerne samme rett både 5 og 6 ganger. Da ser du ofte at flere og flere av barna lærer seg å like den etterhvert. Hvis du da først serverer maten til de barna du vet er modig på å smake ny mat, så kan de skape positive ringvirkninger til resten av barnegruppen. Da kan det hende at de også tør å smake.

Bra for kropp og klode

Norske råvarer

Disse oppskriftene til barnehage er først og fremst basert på rimelige råvarer vi kan produsere her i Norge. Derfor er det for eksempel gulrot, rødløk, sellerirot og sei i den thailandske fiskesuppen. Det er Matjungelsk fusion på sitt beste. Sei er også et rimelig fiskeslag som vi gjerne kan spise mer av. Når vi velger norske råvarer når de er i sesong støtter vi den norske bonden, og vi får ferske, rimelige og kortreiste råvarer. Bra for både helse, miljø og lommebok.

Fullkorn, fisk, frukt og grønt 

Dette er maten vi gjerne kan spise mer av, og som barn gjerne kan bli vant med å ha i sitt kosthold. Torsketaco gir for eksempel en fin variasjon til tradisjonell norsk taco. Det kan gjøre det lettere for barn å prøve å spise fisk, når det er blandet med ofte velkjente meksikanske smaker.

Flere nyheter fra Matjungelen

Nysgjerrig på naturen – Besøk i Drømmehagen barnehage

Naturen er grobunn for alt liv på jorden. Den kan også være grobunn for mye glede, undring og læring for barnehagebarna. Artikkelen ble først publisert i magasinet Verktøykassa hos Barnehageforum. Naturlig vis! Hvor kommer poteter fra? Hvordan blir et lite frø til en hel tomatplante? Hva er fiskepinner laget av? Når barna stiller nysgjerrige spørsmål ...

Matmot i Vesletun barnehage

Sansene våre er sentralt i alt vi gjør i hverdagen. Vi bruker faktisk alle sansene våre når vi spiser! I Vesletun barnehage bruker de sansene som utgangspunkt for å bygge opp barnas mot til å utforske og smake på ny mat. Deler av denne artikkelen ble først publisert i magasinet Verktøykassa hos Barnehageforum. Utforsk sansene ...

Ta barna med på matlagingen – besøk hos Kidsa Myrdal

Å ta barna med i matlagingen bidrar til både lek, undring og mye matglede. Kidsa Myrdal er med i Matjungelen, og har jobbet jevnt og trutt med å involvere barna i matlagingen. Vi dro på besøk for å lære mer om hvordan de får det til i hverdagen. Artikkelen ble først publisert i magasinet Verktøykassa ...